Szanowni Państwo, zapraszamy do obejrzenia cyklu filmów dostępnych na kanale filmowym Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, dotyczących przetwórstwa na poziomie gospodarstwa. Materiały filmowe o charakterze edukacyjnym zostały zrealizowane w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, utworzonym przy Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. W filmach zostały zaprezentowane również przykłady gospodarstw rolnych zajmujących się przetwórstwem na poziomie gospodarstwa.

Według ostatniego spisu rolnego z 2010 roku, w Polsce istnieje ogółem 2.278 tysięcy gospodarstw rolnych. Ponad milion z nich to gospodarstwa  małe i średnie, nie mające szans na zwiększenie swoich możliwości produkcyjnych. Jedną z szans  podniesienie efektywności gospodarowania jest przejęcie części dochodu  powstającej w łańcuchu dostaw żywności. Łańcuch dostaw żywności obejmuje rolnika, przetwórcę, hurtownika, detalistę.  Rolnik może zwiększyć swój udział w cenie detalicznej poprzez skrócenie tego łańcucha. Kiedy rolnik przetworzy sam surowiec w gospodarstwie i sprzeda go w postaci gotowego produktu – soku, sera, wędliny czy mąki, wartość dodana w jego gospodarstwie wzrośnie.

Zrealizowane i udostępnione filmy są doskonałym materiałem edukacyjnym prezentującym linie technologiczne możliwe do zastosowania w małych przetwórniach, kolejne etapy produkcji i możliwości produkcyjne małych przetwórni. Zaprezentowane w filmach gospodarstwa rolne zajmujące się przetwórstwem na poziomie gospodarstwa są przykładem, że takie działania są możliwe do realizacji i opłacalne.

Zapraszamy do obejrzenia filmów.

Tytuły filmów z zakresu przetwórstwa to:

  1. Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa - wstęp
  2. Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa
  3. Przetwórstwo zbóż na poziomie gospodarstwa
  4. Przetwórstwo mięsa na poziomie gospodarstwa
  5. Przetwórstwo mleka na poziomie gospodarstwa
  6. Przetwórstwo - Centrum Praktycznego Szkolenia