2016 WYKORZYSTANIE NASIENIA BUHAJOW RAS MIESNYCH W KRZYZOWANIU TOWAROWYM MINIAutor: Marcin Gołębiewski
W opracowaniu autor przedstawił szczegółowe wskazówki, jakimi należy kierować się przy wyborze buhaja do krzyżowania towarowego, Autor podkreślił, że trafny wybór buhaja powinien koncentrować się na dwóch głównych celach: łatwości porodów oraz uzyskaniu dobrego materiału genetycznego dla producentów wołowiny. Racjonalna strategia wyboru rozpłodnika powinna obejmować cztery etapy tj.: sprecyzowanie celu/ów krzyżowania; wybór rasy buhaja do krzyżowania; wybór konkretnego rozpłodnika do krzyżowania; ocena efektów. Przy wyborze pomocne będą informacje zawarte w katalogach dotyczących buhajów ras mięsnych wykorzystywanych w krzyżowaniu towarowym.
Kontakt z wydawcą: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu,
61-659 Poznań, ul. Winogrady 63,
tel. 61 823 20 81, fax 61 820 19 71,
e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.