Okres realizacji projektu: marzec 2016 – marzec 2019
Źródło finansowania: Interreg Baltic Sea Region
Partnerzy projektu: 19 partnerów z Regionu Morza Bałtyckiego
Cel projektu:
• Promowanie pilotażowych technik zakwaszenia gnojowicy w regionie Morza Bałtyckiego mających na celu ograniczanie strat azotu w produkcji zwierzęcej.
Działania w ramach projektu:
• Projekt obejmuje stosowanie pilotażowych technik zakwaszenia gnojowicy oraz próby polowe w całym regionie Morza Bałtyckiego.
• Projekt przyczyni się do dalszego wyjaśnienia aspektów technologicznych stosowanych technik zakwaszania, biorąc pod uwagę ich konsekwencje środowiskowe i ekonomiczne, analizy rynku i uregulowania prawne w tym zakresie, które mogłyby pomóc w upowszechnianiu technologii zakwaszania gnojowicy w regionie Morza Bałtyckiego.
• Zastosowanie technik zakwaszania gnojowicy (SAT) jest jednym ze sposobów ograniczających straty azotu. Projekt ”Baltic Slurry Acidification” promuje to działanie w całym Regionie Morza Bałtyckiego. Ograniczenie emisji amoniaku zmniejszy niekorzystny wpływ toksycznych opadów na eutrofizację Bałtyku. Upowszechnienie stosowania SAT przyniesie korzyść w postaci poprawy stanu środowiska w całym regionie, a rolnikom oszczędności finansowe i częściowe uniezależnienie się od zakupów nawozów mineralnych na rynku.
Strona internetowa projektu: http://balticslurry.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/balticslurryacidification/